Medborgarbladet

Medborgarbladet är Svenska folkpartiet i Finlands medlemstidning. Den utkommer fem gånger om året och innehåller artiklar om samhälle, politik och ekonomi.

| Laura Fagerlund

Antar du utmaningen?


Mot slutet av sommaren fylldes mångas instagramflöden av svartvita bilder på kvinnor i alla åldrar. Som bildtext användes bland annat hashtaggarna #challenge­accepted (ungefär ”utmaningen antagen”) och #womensupportingwomen (ungefär ”kvinnor som stöttar kvinnor”), och ibland en längre beskrivning om hur viktigt det är att kvinnor håller ihop och stöttar varandra. Trenden härstammar från det könsbaserade våldet och den dystra mordstatistik som kvinnor tvingas leva med i Turkiet. Hur kommer det sig att svartvita bilder då publicerades i våra flöden under sensommaren?

Läs mera

| Medborgarbladet

Varför är det viktigt att uppmärksamma de samiska språken?


Under veckan som gick uppmärksammade vi den samiska språkveckan. Språkveckans syfte är att sprida medvetenheten samt synliggöra språken i offentliga rum och höja språkens status. I Finland talas tre av de nio samiska språk som finns kvar.

Läs mera

| Medborgarbladet

Om tillståndet i vår Europeiska Union


Onsdagen den 16 september fick Europa­parlamentet i Bryssel ovanligt mycket uppmärksam­het. Kommissionens tyska ordförande Ursula von der Leyen höll då sitt första tal om tillståndet i unionen, en septembertradition som inleddes av José Manuel Barroso 2010.

Läs mera

| Medborgarbladet

Sandra Bergqvist vill jobba för ett jämlikt samhälle


Språkrättigheter och -tillgänglighet är något som alltid engagerat riksdagsledamot Sandra Bergqvist från Nagu. Bergqvist var intresserad av svenska språkets ställning redan i högstadieålder och lyssnade engagerat då skolan fick besök av politiker som berättade om sin vardag. Kanske var det då det föddes, mitt politiska intresse, berättar hon under en promenad i det redan höstklädda Åbo.

Läs mera

| Medborgarbladet

Partiordförande Anna-Maja Henriksson blickar framåt: Vi har mycket att göra tillsammans!


Riksdagsledamot, justitieminister Anna-Maja Henriksson återvaldes enhälligt till partiordförande för Svenska folkpartiet i Finland på
partidagen i Vanda. Henriksson har lett SFP sedan 2016. Henriksson reflekterar kring året som gått och blickar även framåt.

Läs mera

|

Hur skapar vi ett framgångsrikt Finland? Svenska riksdagsgruppens 15 sysselsättningsåtgärder


Svenska riksdagsgruppens femton punkter för ett framgångsrikt Finland – också efter coronapandemin

Läs mera

| Medborgarbladet

“Vi lever i en exceptionell tid”


När coronakrisen stod vid dörren krävdes ­snabba ryck av vår regering. Att ta till beredskapslagarna är en ­exceptionell åtgärd – men följderna av att låta bli ­kunde ha blivit ödesdigra.

Läs mera

| Medborgarbladet

Vad kommer efter krisen?


I USA hade coronakrisen någonting gemensamt med klimatkrisen: en utbredd politisk ovilja att acceptera forskarnas återkommande varningar.

Läs mera

| Henrik Wickström

Våga ställa upp


Jag kände till det lokala beslutsfattandet från samhällsläran i skolan. Men det är en annan sak att själv möta det som deltagare och beslutsfattare, säger Henrik Wickström.

Läs mera

| Medborgarbladet

Att lyssna genom allt oljud


Det finns ett otal orsaker till att gamla samhällssystem inte riktigt fungerar, säger Nils Torvalds

Läs mera

| Medborgarbladet

”Vi skapar nya finlandssvenskar”


I höst invigdes Svenska ­gården i Lahtis – resultatet av ett tioårigt projekt som påbörjades av föräldrar som drömde om ett utrymme för svenskspråkig småbarnsfostran och annat i Lahtis.

Läs mera

| Medborgarbladet

Unga är framtiden – men också här och nu


Enligt Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids är det vanligaste problemet unga stöter på i politiken att inte bli tagna på allvar. Men ungdomens röst är lika viktig som de andra.

Läs mera

| Medborgarbladet

”Ingen kommer att tacka dig för att du jobbar ihjäl dig”


Att hitta balans vardagen är inte lätt. Särskilt inte om du är kvinna och har diagnos duktig. Ämnet ­intresserade många då seminariet om kvinnors prestationsångest och utmattning ordnades i Vasa. ”Vi träffade tydligen rätt”, säger Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ann-Sofi Backgren.

Läs mera