Vi tror på lokala avtal i större utsträckning och att man företagsvis i högre grad kan förhandla om arbetstider. Trepartsförhandlingar på riksnivå kan ge ramarna för samhällsutvecklingen, men vi efterlyser en helt ny samtalskultur på arbetsplatserna där arbetsgivare och arbetstagare diskuterar sig fram till lösningar som är bäst för arbetsplatsen och företaget. Vi vill slopa behovsprövningen för anställning av utländsk arbetskraft.

Christoffer Hällfors

Politik- och dataanalytiker, kommunsekreterare

Kontakt »

Adlercreutz presenterar en modell för lokala avtal

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz vill stärka förhandlingskulturen och förnya den på sätt som motsvarar den moderna arbetsmarknadens behov. I tankesmedjan Liberas färska rapport presenterar Adlercreutz tillsammans med Björn Wahlroos och Janne Juusela reformer som behövs för att sätta fart på Finlands ekonomi. I rapporten presenterar Adlercreutz en för finska förhållanden skräddarsydd modell för lokala avtal.

”Äntligen en regering som levererar”

Samlingspartiets Petteri Orpo uppmanar i en insändare den sittande regeringen att främja lokala avtal – något den sittande regeringen också gör, enligt regeringsprogrammets linjedragningar. Den förra regeringen, där Orpo var finansminister och vice statsminister, hade motsvarande mål i sitt regeringsprogram. Men inget hände.