Miehillä ja naisilla pitää olla samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia muotoilla omaa elämää. On vielä paljon tehtävää ennen, kun yhteiskunta on tasa-arvoinen, muun muassa samapalkkaisuus ja samat ehdot työmarkkinoilla, perhepolitiikka, poliittinen edustus sekä sukupuoleen liittyvä väkivalta. Ketään ei saa syrjiä kielen, etnisen taustan, uskonnon, vakaumuksen, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, vammaisuuden tai iän takia. Perusoikeuksiin kuuluu saada päättää omasta kehostaan, sukupuoli-identiteetistään ja lisääntymisestään.

Annica Tallqvist

Johdon assistentti

Yhteystiedot »

Blomqvist: Sukupuolten tasa-arvon vahvistamiseksi tarvitaan pitkäjänteistä työtä

Eduskunta käsitteli tänään (1.2) palautekeskustelussa valtioneuvoston tasa-arvopoliittista selontekoa. Selonteossa hallituksen tasa-arvopolitiikka on muotoiltu seitsemän pitkän aikavälin tavoitteen kautta sekä kansalliselle että kansainväliselle tasa-arvopolitiikalle. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist on johtanut selonteon valmiiksi saamista ja on tyytyväinen, että raportin käsittely on edennyt näin pitkälle.

Vihdoinkin translaki voidaan viedä maaliin!

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä sukupuolen vahvistamisesta koskevasta lakiehdotuksesta, eli niin sanotusta Translaista. Useat ihmisoikeuselimet ovat jo pitkään arvostelleet Suomen transsukupuolisuuslainsäädäntöä, joka rikkoo YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta. Lainsäädännön uudistaminen on siksi sisällytetty hallitusohjelmaan, ja tämän myötä hallituksen esitys uudeksi translainsäädännöksi annettiin eduskunnalle syyskuussa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on keskustellut asiasta syksyn aikana ja kuullut laajasti niin asiantuntijoita kuin myös etujärjestöjä. Kansanedustaja, ja valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (RKP) on helpottunut ja iloinen, että mietintö on vihdoin hyväksytty.

Veronica Rehn-Kivi: Aborttilainsäädäntö otti tärkeän askeleen kohti 2020-lukua

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona aborttilainsäädäntöön ehdotetut muutokset, joita sosiaali- ja terveysvaliokunta oli mietinnössään esittänyt pitkälti OmaTahto2020-kansalaisaloitteen sekä lakialoitteen pohjalta. Yksi tärkeimmistä hyväksytyistä muutoksista on se, että raskauden kahdennentoista viikkoon asti naiselle voidaan myöntää abortti hänen omasta pyynnöstään ilman kahden eri lääkärin lausuntoa.

Henriksson ja Westerholm: Tytöillä tulee olla oikeus päättää elämästään, tulevaisuudestaan ja kehostaan

Tiistaina 11.10. on kansainvälinen tyttöjen päivä. Päivä juhlistaa tyttöjen voimaa kaikkialla maailmassa, mutta keskittyy erityisesti tyttöjen aseman parantamiseksi maailmanlaajuisesti tehtävään työhön. Monissa osissa maailmaa tytöt ovat edelleen erityisen haavoittuvassa asemassa. Siksi on toimittava, että maailmasta tulisi tasa-arvoisempi. Kansainvälisen tyttöjen päivän teemana on tänä vuonna tytöt ja talous. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja RKP:n naisjärjestön puheenjohtaja Anita Westerholm korostavat määrätietoisen tasa-arvotyön merkitystä.

Blomqvist: Tyttöjen taloudellinen itsenäisyys on keskeinen osa tasa-arvoa

Tänään, Kansainvälisenä tyttöjen päivänä, juhlimme tyttöjen voimaa, mutta kiinnitämme myös huomiota siihen työhön, joka on vielä tehtävä tyttöjen aseman parantamiseksi, ympäri maailmaa. Kansainvälisen tyttöjen päivän teemana on tänä vuonna tytöt ja talous. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa tyttöjen koulutuksen merkitystä taloudellisen itsenäisyyden saavuttamiseksi.

Blomqvist: Vihdoinkin translaki uudistetaan!

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist on tyytyväinen, että hallitus on tänään (22.9.) antanut eduskunnalle uuden sukupuolen määrittelyä koskevan lakiesityksen. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2023.