– Grundlagsutskottets utlåtande är en knock-out på regeringens vårdreformsmodell. Det är solklart, även om regeringen nu försöker förfina saken.
Politik A-Ö: Valfrihet i vården
Vi anser att demokrati, valfrihet och självbestämmanderätt i vården stärker patientens ställning och förbättrar tillgängligheten och kvaliteten på service. Individens rätt till god vård och innehållet i vården är det centrala. Strukturerna är för sin del avgörande för att möjliggöra detta. Vi anser att alla har rätt till god vård och vi omfattar principen med valfrihet och att pengen följer patienten. Välfärden skapas som ett samspel mellan den offentliga sektorn, privata företag, tredje sektorn och medborgaraktivitet. Patienterna väljer i sin tur den vårdproducent som passar dem bäst. Det offentliga ska stå som garant för att servicen produceras och ställa upp nationella kvalitetsmål samt utföra certifieringar, men behöver inte alltid själv vara producent.
Christoffer Hällfors
Politik- och dataanalytiker, kommunsekreterare
Adlercreutz: Valfriheten borde först testas lokalt
Idag debatterar riksdagen regeringens proposition om valfrihet i vården. Det allra viktigaste med vårdreformen är att finländarna garanteras god vård när behovet uppstår, medan valfriheten erbjuder flexibilitet.
Regeringen spelar hasardspel med vårdreformen
SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson förvånar sig över regeringens nonchalans gentemot bristerna i valfrihetsförslaget.
Spring inte huvudstupa in i väggen
Utlåtanderundan om regeringens föreslagna valfrihetsmodell innehöll mördande kritik gentemot hela vårdreformen. Bland annat ansåg hela 80 % av respondenterna att de inbesparingar regeringen eftersträvar med reformen inte kommer att uppnås.
Regeringen struntar i det förebyggande arbetet
Enligt riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi struntar regeringen totalt i det förebyggande arbetet och underskattar kommunernas viktiga roll och jobb.
Valfrihetsmodellen måste göras om
Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson kräver att regeringen bereder lagstiftningen om patientens valfrihet från grunden på nytt. Hon anser att lagpaketet bör sändas på en ny remissrond, innan lagen kan ges till riksdagen.
Sotekaaos
Nu står det ganska klart att lagarna som berör valfriheten inom social- och hälsovårdsreformen inte kommer att hinna behandlas i riksdagen i samband med paketet om landskapsreformen.
Vårdhälsningar från Sverige
Den senaste tidens kritik mot den planerade valfriheten inom vården är inte obefogad, hälsar Sfp:s riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi från Stockholm där riksdagens social- och hälsovårdsutskott nyss bekantat sig med den svenska valfriheten.
Regeringen bygger luftslott
Det ursprungliga syftet med vårdreformen var mer jämlik vård åt alla finländare, bättre samarbete mellan socialvård, bashälsovård och specialsjukvård samt lägre kostnader för vården.
Valfriheten borde testas i landskapen
Valfriheten som kopplats till vårdreformen har de senaste dagarna fått mycket kritik. SFP:s riksdagsledamot Anders Adlercreutz anser att valfriheten borde testas på bredare skala än man nu gjort.
Partidagen 2017 i Helsingfors
Motion 34 – Flexibla lösningar för anställning av vårdare av barn och/eller åldringar
Beslut
Partidagen beslöt att SFP arbetar för att utarbeta flexibla lösningar för vård av barn och åldringar i hemmet. att höja
Partidagen 2018 i Uleåborg
Motion 47 – Äldres rätt att välja
Beslut
Partidagen beslöt att SFP arbetar för att de äldres egna önskemål ska ges större utrymme inom äldreomsorgen. Alla kan och
Oops, Post Not Found!
Uh Oh. Something is missing. Try double checking things.