Suomen menestyksen ja hyvinvoinnin perustana on tasa-arvoinen, laadukas koulutus sekä korkealaatuinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta. Se takaa tulevaisuuden kilpailukykymme ja työllisyytemme.
Perusopetuksen on oltava osallistavaa ja yleissivistävää, ja sen on annettava kaikille yhtäläiset tulevaisuuden mahdollisuudet.

Jokaisella on oltava oikeus julkiseen perusopetukseen, lähtökohtana omat kyvyt.

Koulutuksen tulee voimistaa oppilaiden edellytyksiä toimia alati muuttuvassa yhteiskunnassa ja antaa heille tietoa, joka tukee heitä läpi elämän. Koulun on torjuttava ennakkoluuloja, seksismiä, rasismia ja kiusaamista. Lukion tulee jatkossakin tarjota laajaa, yleissivistävää opetusta. Ammattikoulutus antaa hyviä valmiuksia ammattiin ja turvaa samalla siirtymisen kolmannelle asteelle.

Yhteistyötä työelämän kanssa kehitetään edelleen, jotta turvataan nuorison harjoittelupaikat ja mahdollisuudet oppisopimuksiin. Haluamme kehittää korkeakoulujen opetusta ja tutkimusta maailman laadukkaimmaksi. Korkeakoulujen autonomia on turvattava.

Korkeakoulutuksen tulee olla yleissivistävää ja ottaa huomioon työelämän ja yhteiskunnan tarpeet.

Mielestämme valtiolla tulee olla päävastuu korkeakoulujen rahoittamisesta, mutta haluamme myös lisätä ulkoisen rahoituksen kannustimia. Tarvitaan pitkäjänteistä ja kestävää rahoitusta, jotta korkeakoulut voivat pysyä laadukkaina.

Joel Sundström

Poliittinen asiantuntija

Yhteystiedot »

Anna-Maja Henriksson: Takaisin maailman kärkeen koulutuksessa

Yksi tärkeimmistä asioista Suomen tulevaisuuden kannalta on, että jatkamme panostamista lasten ja nuorten hyvään koulutukseen. PISA-tulokset julkaistaan kolmen vuoden välein, ja julkaisupäivää odotetaan aina jännityksellä koulutuspiireissä. Miten maamme on pärjännyt? Mihin sijoitumme kansainvälisessä vertailussa?

Bergqvist: Edellytykset päätoimiseen opiskeluun paranevat

Eduskunta on tänään (7.11.) käynyt lähetekeskustelun hallituksen ehdotuksista opintotukilain muuttamisesta. Lakiesityksen tavoitteena on turvata päätoimisen opiskelun edellytykset ja parantaa lasta huoltavien opiskelijoiden tilannetta. Lakiesitys on laadittu liikunta, urheilu ja nuorisoministerin, RKP:n varapuheenjohtajan Sandra Bergqvistin johdolla.

Opetusministeri Henriksson aloittaa Ministeri koulussa -kiertueen

Opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson aloittaa Ministeri koulussa -kiertueen. Kiertue tarkoittaa käytännössä sitä, että Henriksson opetusministerinä tulee vierailemaan kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri Suomen tutustuakseen näiden arkeen ja toimintaan. Henriksson vieraili hiljattain Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa Vuoniityn peruskoulussa. Maanantaina 25. syyskuuta hän vierailee Pietarsaaressa sijaitsevassa Resurssikoulussa, joka on niitä oppilaita varten, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat enemmän oppimisen tukea kuin mitä tavallisessa luokassa on mahdollista tarjota.

Suomen valttikortti uhkaa jäädä menneisyyteen

RKP haluaa, että Suomessa on maailman parhaat koulut. Eduskuntavaaliehdokas Frans Villanen huomauttaa, että olemme monta vuotta iloisesti ylpeilleet meidä koulutusjärjestelmästä, mutta viime aikoina oppimistuloksissa on ollut negatiivinen trendi. Villasen mielestä on korkea aika kääntää tätä trendiä.

Henriksson: Lisää opetustunteja toisessa kotimaisessa kielessä

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt asetuksen toisen kotimaisen kielen opetuksen lisäämisestä. Syksystä 2024 alkaen B1-kielen opetusta lisätään yhdellä viikkotunnilla vuosiluokilla 7–9. Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että RKP:n pitkän aikavälin tavoite on nyt toteutumassa.

Puoluekokous 2022 Turussa

Aloite 34 – RKP:n tulee toimia startup-ystävällisen Suomen puolesta

Beslut

RKP tekee työtä sen eteen, että yhteistyötä elinkeinoelämän, korkeakoulujen ja kasvuyritysympäristöjen välillä edistetään. että luotettavia laajakaistayhteyksiä ja toimistotilojen yhteiskäyttöä myös