Miehillä ja naisilla pitää olla samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia muotoilla omaa elämää. On vielä paljon tehtävää ennen, kun yhteiskunta on tasa-arvoinen, muun muassa samapalkkaisuus ja samat ehdot työmarkkinoilla, perhepolitiikka, poliittinen edustus sekä sukupuoleen liittyvä väkivalta. Ketään ei saa syrjiä kielen, etnisen taustan, uskonnon, vakaumuksen, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, vammaisuuden tai iän takia. Perusoikeuksiin kuuluu saada päättää omasta kehostaan, sukupuoli-identiteetistään ja lisääntymisestään.

Annica Tallqvist

Johdon assistentti

Yhteystiedot »

Henriksson: Meidän on puolustettava kaikkien yhtäläistä arvoa ja oikeutta rakastaa kenet haluaa

-Me emme saa koskaan lakata taistelemasta ihmisoikeuksien puolesta. Päivän yritys häiritä Pride-tapahtumaa keskuskirjasto Oodissa sekä Oslossa hiljattain tapahtunut todennäköisesti seksuaalivähemmistöihin kohdistunut erittäin traaginen terrori-isku, jossa kaksi ihmistä sai surmansa ja noin 20 loukkaantui, ovat kaksi monista esimerkeistä, jotka osoittavat, että työmme HBTIQA+-henkilöiden oikeuksien puolesta ei ole vielä päättynyt. Päinvastoin, meidän on osoitettava sanoin ja teoin, että puolustamme kaikkien yhtäläistä arvoa ja oikeutta rakastaa kenet haluaa, sanoo Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ennen Pride-viikonloppua.

Henriksson: Voitto tasa-arvolle ja maamme naisille ja tytöille. Eduskunta on tänään hyväksynyt seksuaalirikoslainsäädännön historiallisen uudistuksen.

Eduskunta on tänään toisessa käsittelyssään hyväksynyt hallituksen historiallisen lakiesityksen seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudistusta on valmisteltu oikeusministeriössä RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johdolla ja keskeisin muutos on, että raiskauksen määritelmä muuttuu suostumusperusteiseksi.

Bergqvist: Seksuaalirikoslainsäädäntöön tarpeellinen kokonaisuudistus

Hallituspuolueiden lakivaliokuntavastaavat:Lakivaliokunta hyväksyi perjantaina 17. kesäkuuta rikoslain seksuaalirikossäännösten kokonaisuudistusta koskevan mietinnön. Lakivaliokunta puoltaa rikoslain seksuaalirikoksia koskevan 20 luvun uudistamista. Uudistuksessa seksuaalirikosten nimikkeet, soveltamisala ja rangaistukset uudistetaan vastaamaan paremmin nykykäsityksiä.

Rehn-Kivi: Yhdenvertainen kohtelu ja samat oikeudet kuuluvat kaikille yhteiskunnassamme

Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelu Yhdenvertaisuusvaltuutetun vuoden 2022 kertomuksesta. Keskusteluun osallistui kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi. Yhdenvertaisuusvaltuutetun kertomuksessa esitettyjen tilastojen perusteella voidaan valitettavasti todeta, että syrjintä on edelleen syvästi juurtunut suomalaisen yhteiskunnan rakenteisiin. Vammaisuus on suurin syrjintäperuste Yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteydenottojen perusteella, vuosina 2018-2021 raportoitiin peräti 806 tapausta.

Blomqvist: Seksuaalisen häirinnän vastainen työ vaatii asennemuutosta

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa, ettäkaikki seksuaalisen häirinnän tapaukset on otettava vakavasti. Häirintää ei koskaan saa vähätellä. On tärkeää luoda ilmapiiri, jossa seksuaalisen ja muun häirinnän kohteiksi joutuneet uskaltavat ilmoittaa häirinnästä ja jossa he kokevat voivansa luottaa siihen, että he saavat tukea ja apua.