I vårt samhälle ska vi värna om både det finländska kulturarvet och mångkulturalismen. Satsningar på kultur leder till att människor mår bättre och ger positiva resultat såväl socialt som ekonomiskt.

Annica Tallqvist

Ledningens assistent

Kontakt »

Eva Biaudet: “Det är mycket sorgligt att ett så litet folks rättigheter tycks vara så svåra för den stora majoriteten”

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till ändringar i sametingslagen. Lagförslaget ska främja tillgodoseendet av samernas självbestämmanderätt samt att förbättra verksamhetsförutsättningarna för samernas språkliga och kulturella autonomi samt för sametinget.

Henriksson vill stärka svenskan – efterlyser mer språkbad, omvända språkkompetenskrav, avgiftsfritt språkprov i finska samt högre poäng för avlagd studentexamen i det andra inhemska språket

Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson säger på Svenska dagen att vi ska vara stolta över Finlands tvåspråkighet. Svenska dagen infördes 1908 av Svenska folkpartiet och har sedan dess firats den 6 november årligen. Henriksson lyfter fram vikten av att vi stöder språkkunskaperna i landets båda nationalspråk för en levande tvåspråkighet.

Blomqvist: Svenska språket bygger broar

Svenska dagen är höjdpunkten för den pågående Svenska veckan som firas runtom i landet. Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist lyfter fram de båda nationalspråken som en tillgång och att det är en rikedom att få bo i ett land där två språkliga kulturer möts och berikar varandra.

Bergqvist: Vi har en jättebra språklagstiftning men vi måste bli bättre på implementeringen

Idag firar vi Svenska dagen, svenska språket och tvåspråkigheten i Finland. Under hela veckan har det svenska språket och kulturen uppmärksammats runtom i landet då svenska veckan firats. Riksdagsledamot och folktingsordförande Sandra Bergqvist (SFP) betonar veckans betydelse för att främja förståelsen för det svenska språket och kulturen. 

Dags att hjälpa kulturbranschen på fötter

Kulturfältet samlades framför riksdagen på torsdagen. Coronabegräsningarna har slagit speciellt hårt mot en bransch som är helt beroende av att människor möts. Svenska riksdagsgruppen håller med kulturaktörerna. Det är verkligen dags att hjälpa branschen på fötter.

SFP i Nyland: Vi behöver kulturen och kulturbranschen behöver sin publik

Igår demonstrerade kultur- och evenemangsarbetare utanför riksdagen i Helsingfors. Kulturbranschen har drabbats hårt av coronapandemins restriktioner och kräver att branschen ska öppnas upp igen. SFP i Nylands ordförande Hanna Lönnfors anser att vi nu måste hitta lösningar så att kulturbranschen kan återgå till sitt viktiga arbete.

Partidagen 2012 i Karleby

Motion 4 – Guggenheim – en gemensam strategiplan

Beslut

Partistyrelsens beslutsförslag: att SFP:s Helsingforskrets fortsätter den konst- och kulturpolitiska diskussionen med målsättning att göra en strategiplan, där man framställer olika