Artiklar

Strand: Regeringen främjar GigaVaasa

För att få fart på de industriinvesteringar i miljardklassen som väntar på investeringsbeslut, beslutade regeringen om en helt ny skattelösning som ska göra Finland mera locklande. Skattelösningen är uttryckligen inriktad på grön omställning och lämpar sig därför speciellt bra för batteriprojekt som GigaVaasa, men också vätgasprojekt och fossilfri stålindustri.

Strand: Första förslagen från regeringspartierna om normuppluckring presenterade – 32 förslag främjar effektivitet och flexibilitet

Riksdagsledamot Joakim Strand representerar Svenska folkpartiet i den arbetsgrupp för uppluckring av normer som har tillsatts av regeringspartiernas riksdagsgrupper. Målsättningen är att identifiera byråkratiska normer som borde slopas eller luckras upp. Gruppen har nu lagt fram en lista på sina första förslag. Listan gavs till regeringen i samband med ramrian och omfattar totalt 32 förslag som berör en mängd olika sektorer. Minskad byråkrati gör vardagen mer effektiv och flexibel för både medborgare och företag.

Strand: Samarbete i fredstid stärker Finlands integrering i Nato

Riksdagen har idag diskuterat Statsrådets redogörelse om Försvarsmaktens deltagande i uppgifter i Natos kollektiva försvar i fredstid 2024. Riksdagsledamot Joakim Strand framförde Svenska riksdagsgruppens gruppanförande.

Alina Ivars blir Joakim Strands nya riksdagsassistent

Alina Ivars är andra årets juridikstuderande vid Helsingfors universitet, enheten i Vasa. Före tjänsten som riksdagsassistent har hon arbetat på advokatbyrå och bank

Strand: Starka resultat för Österbotten!

Riksdagsledamot Joakim Strand från Vasa gläder sig över ett utmärkt förhandlingsresultat vad gäller Österbotten och de så kallade julklappspengarna.

Strand ny ordförande för underrättelsetillsynsutskottet

Riksdagen har idag valt underrättelsetillsynsutskottets medlemmar. Svenska riksdagsgruppens riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) har utsetts till ordförande för utskottet, vilket även innebär att svenska riksdagsgruppen åter har en medlem i talmanskonferensen.

Strand: Viktigare än någonsin att skapa framtidstro

Riksdagen har idag fört remissdebatt om statsrådets framtidsredogörelse. I Svenska riksdagsgruppens gruppanförande markerade riksdagsledamot och framtidsutskottets ordförande Joakim Strand (SFP) hur betydande det är att skapa framtidstro, särskilt för de unga. Detta till följd av att vi lever i exceptionella tider med pandemi, krig i Ukraina, energikris och en instabil marknad.

Strand: Viktigt steg framåt för GigaVaasa

– I samband med fördelningen av de så kallade julklappspengarna har finansutskottet även godkänt en mycket viktig skrivning beträffande utveckling av logistiken kring batterifabriksområdet i Vasa. Man förpliktar berörda myndigheter att redan i samband med nästa tilläggsbudget beakta de specialbehov som finns kopplat till järnvägs- och terminalinvesteringar i samband med näringspolitiska satsningar, och nämner uttryckligen GigaVaasa. Vasa stad har gjort ett enormt arbete kring för att få batterietableringar till Finland och dagens beslut är ett mycket viktigt steg för att snabbt komma vidare och få med även staten kring logistiklösningarna, konstaterar riksdagsledamot Joakim Strand som även är ordförande för Vasa stadsfullmäktige.

Strand: Vi måste fokusera på att bli oberoende av rysk energi

Riksdagen har idag fört debatt om interpellationen som framställts om energimarknadens funktion, elpriserna samt regeringens Fortum-politik. Riksdagsledamot och ordförande för riksdagens framtidsutskott Joakim Strand (SFP) betonade i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande hur viktigt det är att Finland så fort som möjligt blir oberoende av rysk energi.

Strand: Ny industri- och innovationspolitik behövs

Det är helt klart att den nya världsordning vi pga. Rysslands aggressioner har framför oss – och de nya block och samarbetskonstellationer som småningom skapas – även för Finlands del kommer att ha enorm inverkan på handelspolitik överlag och särskilt på våra exportnäringar samt teknologianvändning och -utveckling.

Strand: Värdefulla nya jobb inom batterivärdekedjan i Vasa!

En av Europas första anodmaterialfabriker inom batteriindustrin planeras i Vasa. Finska Grafintec Oy och indiska Epsilon Advances Materials har gjort en tomtreservering på GigaVasa-området och ingått ett intentionsavtal (Memorandum of Understanding) med Vasa stad om att bygga en batterianodmaterialfabrik i Vasa.

Strand: Jackpott för Korsholm !

Finansutskottet har i dag godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget och bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna.

Strand: Utvecklingspolitiken bör ha en central roll i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik

Riksdagen har idag fört en responsdebatt om statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse. Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) betonade i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande vikten av att inse vidden av utrikes- och säkerhetspolitiken.

Strand: Medicinsk utbildning till Vasa

Under Svenska folkpartiets partidag lyfte Joakim Strand fram läkarbristen i vårt land.

Strand: Effektiva nätverk skapar nya arbetsplatser

En mångsidig näringsstruktur, moderna arbetsplatser samt värdeskapande investeringar utgör grunden för en stark kommunal ekonomi och högkvalitativ serviceproduktion framöver. Det betonar SFP:s riksdagsledamot och Vasas stadsfullmäktigeordförande Joakim Strand.

Strand: Stimulanspaketet ger Finland nya möjligheter

För Finland och hela Europa är det livsviktigt att vi får ekonomin på fötter igen. Detta betonade riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande i interpellationsdebatten om Finlands deltagande i EU:s återhämtningspaket på tisdagen.

Strand: Hamnvägen ger investeringar och arbetsplatser

Riksdagsledamot och Vasa stadsfullmäktiges ordförande Joakim Strand (SFP) gläder sig åt att planeringen av Vasa hamnväg tilldelas hela 500 000 euro av finansutskottets så kallade julklappspengar.

STRAND: Finland kan bli toppnation inom energiforskning

Det är viktigt att fokusera på projekt som uttryckligen aktiverar även privata investeringar i forskning, utveckling och innovationer. Detta betonade riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande om statsrådets redogörelse om Finlands program för hållbar tillväxt på tisdagen.

Strand om den fjärde tilläggsbudgeten: Mångsidiga satsningar ger framtidstro

Regeringens rekordstora tilläggsbudget skapar förutsättningar för tillväxt och därmed på sikt även balans i statsfinanserna. Detta betonade riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande om den fjärde tilläggsbudgeten på onsdagen

Ekonomiutskottets medlem Joakim Strand: ”Bra helhet till stöd för restaurangerna”

Förplägnadsrörelsen har begränsats kraftigt genom lagstiftning för att förhindra spridningen av coronaviruset. Restauranger, kaféer och serveringsställen stängdes från och med den 4 april, med take away som undantag. När riksdagen godkände begränsningarna förutsattes att regeringen förbereder en stödmodell för restaurangbranschen som kompenserar skäliga kostnader och lindrar konsekvenserna av begränsningarna.

Strand: Framtidsutredningar inger hopp

Framtidsutskottet inleder tre utredningsprojekt i anslutning till coronaviruspandemin. Utredningsprojekten bedömer bland annat vilka teknologier som har visat sig vara de viktigaste i bekämpningen av pandemin, hur vårt framsynssystem lyckades med att upptäcka coronapandemin och hur man reagerade på framsynsanalysen. Utskottet har även inlett en sektorsövergripande utfrågning av sakkunniga om konsekvenserna av coronapandemin inom olika sektorer i samhället.

Strand: Omänskliga betalningsanmärkningar bör raderas

Under onsdagen diskuterar riksdagen överskuldsättningen i en aktualitetsdebatt.

STRAND: Stark nordisk stämpel på tilläggssatsningarna

– Förutom många viktiga anslag till organisationer som gör viktigt förebyggande arbete så har tilläggssatsningarna i budgeten även en mycket stark nordisk prägel. De resurser vi kanaliserar till Finsk-Svenska handelskammaren och exportandelslaget Viexpo bidrar direkt till att stärka handelsrelationerna mellan i synnerhet Finland och Sverige.

Strand: Framtidsutskottet besöker Vasa

Riksdagsledamot Joakim Strand (sfp) har i egenskap av ordförande bjudit in riksdagens framtidsutskott till Vasa. Tidigare i höst har framtidsutskottet besökt forskningscentret CERN i Schweiz, men utskottets enda officiella inrikesresa är till Vasa.

Strand i riksdagens interpellationsdebatt: Viktiga satsningar på kunnande och utbildning

– Jag är förvånad hur mycket pessimism som oppositionens interpellationstext andas.