I vårt samhälle är yttrandefrihet, jämlikhet, jämställdhet, demokrati, fria val och andra grundläggande mänskliga rättigheter fullständigt självklara, men måste ändå alltid försvaras. Ingen får diskrimineras på grund av språk, etniskt ursprung, religion, övertygelse, kön, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller ålder.

Annica Tallqvist

Ledningens assistent

Kontakt »

Biaudet: Mänskliga rättigheter måste skyddas varje dag

– Det är i Finlands intresse, att stärka människorättskonventionssystemet i EU, Europarådet, OSCE och FN. För tillfället ifrågasätts det multilaterala samarbetet och regelbaserade människorättssystemet både inifrån och utifrån. Men då det kommer till mänskliga rättigheter, handlar det inte om att hitta kompromisser. Vi bör strategiskt arbeta för att uppfylla de målsättningar vi förbundit oss till och samtidigt stöda människorättsaktivisternas arbete.

Anders Norrback har en stark tilltro till människan och framtiden

Med demokratiska värderingar som grund värnar riksdagsledamot Anders Norrback om människorättsfrågor, miljö, klimat och de internationella frågorna. Men slätstruken i sin åsikt är han inte. Riksdagsledamoten från Övermark i Närpes efterlyser en bra dialog med kompromisser i riksdagen.

Antar du utmaningen?

Mot slutet av sommaren fylldes mångas instagramflöden av svartvita bilder på kvinnor i alla åldrar. Som bildtext användes bland annat hashtaggarna #challenge­accepted (ungefär ”utmaningen antagen”) och #womensupportingwomen (ungefär ”kvinnor som stöttar kvinnor”), och ibland en längre beskrivning om hur viktigt det är att kvinnor håller ihop och stöttar varandra. Trenden härstammar från det könsbaserade våldet och den dystra mordstatistik som kvinnor tvingas leva med i Turkiet. Hur kommer det sig att svartvita bilder då publicerades i våra flöden under sensommaren?

Justitieminister Henriksson vill att besöksförbuden ska fungera bättre – ”Vi måste förbättra offrens ställning”

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson har tillsatt en arbetsgrupp som ska bedöma olika metoder för att förbättra besöksförbudets effektivitet. Målet är också att minska brott mot besöksförbud och öka säkerheten särskilt för offer för våld i nära relationer. Arbetsgruppen ska bland annat bedöma behovet av att införa elektronisk övervakning av besöksförbud.