Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson är besviken och oroad över Donald Trumps val till Förenta Staternas president.
Politik A-Ö: Utrikespolitik
Finland ska vara en aktiv och attraktiv internationell aktör och samarbetspart inom allt från näringsliv, handel och säkerhet till arbetet i våra internationella samarbetsorgan och inom biståndspolitiken. Vi är en del av den nordiska gemenskapen. Det nordiska sammanhanget är fortsättningsvis en central arena för kontakter på företags-, medborgar-, organisations- och statlig nivå. Handels och kunskapsutbytet är livligt och våra nordiska grannar utgör därmed en naturlig första dimension av det internationella samarbetet. En god relation till de Baltiska länderna, ska även upprätthållas.
Vi är Finlands mest EU-vänliga parti. EU ska vara en samlande politisk kraft för fred, välstånd, stabilitet och rättvisa inom Europa och i övriga världen. EU ska fokusera på övergripande frågor som mänskliga rättigheter, frihet, handel, klimat och kunnande. För att EU ska vara en trovärdig aktör ska beslutskulturen vara långsiktig, öppen och tillgänglig och kunna ta i beaktande medlemsländernas särdrag. Finland deltar aktivt och konstruktivt i EU-samarbetet. Vi vill att Finland ska ta en aktiv roll som aktör på den gemensamma inre marknaden för varor och tjänster. Vi ska vara aktiva pådrivare i utvecklandet av en gemensam marknad också för digitala tjänster.
Demokrati, rättsstat, utbildning, jämställdhet, hållbarhet, marknadsekonomi och privat äganderätt är grundstenar för utveckling och bör stödjas i det internationella samarbetet. Bistånd ska riktas till humanitära behov och katastrofhjälp, samt som stöd till civilsamhället, arbete med mänskliga rättigheter och demokratiutveckling.
Anders Wikström
Pressekreterare
Medlemsstaterna måste ta sitt ansvar i kampen mot penningtvätt
Europaparlamentets s.k. Panama papers-utskott fick idag en uppdatering om hur EU-kommissionens arbete för att förhindra penningtvätt fortskrider av kommissionär Věra Jourová.
Wallin tuomitsee syyrialaisia sairaaloita vastaan tehdyt hyökkäykset
Svenska riksdagsgruppens ordförande, medlemmen i utrikesutskottet och tidigare försvarsministern Stefan Wallin kräver att det internationella samfundet vidtar åtgärder mot Rysslands agerande i Syrien.
Panamapappren är viktiga men det är också källskyddet
Europaparlamentets ”Panama papers”-utskott sammanträdde till sitt första hörande igår tisdag. Utskottet ansvarar för en utredning kring de problem som avslöjades av de så kallade Panamapappren.
Kritiken mot den utrikespolitiska forskningen luktar nyfinlandisering
Kritiken mot den utrikespolitiska forskningen i Finland känns som en unken fläkt från 1970-talet. En del debattörer försöker synbarligen tysta eller åtminstone styra den oberoende forskning som analyserar Ryssland.
Medlemsländerna bär ansvaret för framtiden
Europaparlamentariker Nils Torvalds uppfattar att kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt State of the Union-tal mellan raderna vädjade till medlemsstaterna att ta sitt ansvar för att EU ska hålla ihop.
Accepteras dubbelspel i EU-politiken?
Regeringens europapolitik måste vara trovärdig. Det efterlyste partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) i Svenska riksdagsgruppens anförande i riksdagens Brexit-debatt på fredagen.
Mer Europa betyder mer jämlikhet och mindre rasism
Önskan från Storbritanniens folk om att lämna EU har medfört stora ekonomiska konsekvenser för både Storbritannien och Europa. Riksdagsledamot Eva Biaudet påminner att tongångarna i diskussionen kring Brexit kan ha ännu allvarligare konsekvenser.
EU behöver gå stärkt ur krisen!
Europaparlamentet samlades idag tisdag till ett extrainsatt plenum för att diskutera följderna av torsdagens folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap.
”EU bör ha is i magen”
De nordiska EU-länderna behöver ta ett större gemensamt ledarskap i EU nu efter Brexit, säger Mats Löfström, Svenska riksdagsgruppens andra vice ordförande.
Partidagen 2018 i Uleåborg
Motion 11 – SFP ska inte bara tänka på klimatfrågor utan även aktivt arbeta för dem
Beslut
Partidagen beslöt att SFP arbetar för att klimat- och miljöfrågor blir en tydligare del av SFP:s politik och att dessa
Partidagen 2015 i Pedersöre
Motion 3 – Erkänn staten Palestina
Beslut
Partidagen beslöt att SFP verkar för: att uttala sitt stöd för Finlands Mellanösternpolitik som syftar till ett slut på ockupationen
Partidagen 2015 i Pedersöre
Motion 4 – En stärkt roll för unga i fredsprocesser
Beslut
Partidagen beslöt att SFP verkar för att förstärka ungas roll i fredsprocesser inom ramarna för Finlands utrikespolitik att ungas roll
Partidagen 2014 i Hangö
Resolution 2 – Ukrainarna måste få välja sin framtid
Beslut
Resolution antagen av Svenska Folkpartiets partidag 18.5.2014
Partidagen 2013 i Borgå
Motion 15 – Ge inte upp på Millenniemålen!
Beslut
Partidagen beslöt att SFP arbetar för att Millenniemålen uppnås innan utgången av 2015 att påverka nästa regeringsprogram så att biståndets
Partidagen 2012 i Karleby
Motion 30 – Arktis mera än bara is
Beslut
Partidagen beslöt att SFP:s företrädare i riksdag, regering och internationella organisationer ska arbeta för: att en omfattande riskanalys och heltäckande
Partidagen 2012 i Karleby
Motion 31 – Statens ägarpolitik och respekt för mänskliga rättigheter
Beslut
Partidagen beslöt att SFP och dess företrädare i regering, riksdag och andra organ verkar för: att det i principerna för statens
Partidagen 2011 i Esbo
Motion 38 – Inför en utrikespolitisk talesman i Svenska folkpartiet
Beslut
Partidagen beslöt att organisationsutskottet får i uppdrag att i sitt arbete för att utveckla partiets arbetsmetoder utvecklar ett system med
Partidagen 2018 i Uleåborg
Motion 21 – Mer feminism i vår utrikes- och säkerhetspolitik – trygghet som global rättighet
Beslut
Partidagen beslöt att SFP arbetar för ett brett säkerhetsbegrepp som innefattar rätten till trygghet utgör en grundläggande faktor i Finlands
Oops, Post Not Found!
Uh Oh. Something is missing. Try double checking things.