Svenska verksamheten i YLE central för vår levande tvåspråkighet
Under 33 möten har den parlamentariska Yle-arbetsgruppen utvärderat Yles uppgifter och finansiering.
Under 33 möten har den parlamentariska Yle-arbetsgruppen utvärderat Yles uppgifter och finansiering.
Igår inleddes paralympiska spelen i Paris, och jag har fått den stora äran att följa med tävlingarna på plats
I morgon söndag väljer SFP ny ordförande efter Anna-Maja Henriksson som lotsat partiet sen 2016.
”Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor.”
Sången ljuder idag högt och ljudligt som ett tecken på att skolåret är slut.
Våld är aldrig acceptabelt, oavsett hur arg eller frustrerad man blir, eller hur felaktiga man anser att andras åsikter är.
Demokratin i Europa fick sig en törn när vi nåddes av budskapet att Slovakiens statsminister utsatts för ett mordförsök i onsdags. Varje angrepp på en folkvald som person är ettLäs mer »
Finland går snart till val, igen. Även om det ibland känns som att vi går till valurnorna nästan varje år är det otroligt viktigt. Den 9 juni går nämligen EU-valet av stapeln och igår kom kandidatnumren. Då väljer vi vilka 15 personer som skall representera Finland i Europaparlamentet under de följande fem åren.
Med jämna mellanrum blir vi ledamöter kontaktade av österbottningar som är besvikna över att de inte får service på eget modersmål – svenska – hos olika myndigheter. Även om rätten till det egna modersmålet stadgas i lag, är det ofta svårt att få det helt att fungera.
Veckans ramria, d.v.s. förhandlingarna kring planen för de offentliga finanserna för åren 2025–2028, var nog den tuffaste sen laman på 90-talet – kanske mer utmanande än då
Färöarna – mitt ute i Atlanten – är ett spännande örike. Höga och klippiga bergen gör naturen mäktig.
Det finns händelser som får hela ens inre att vrida till av sorg. Det är framför allt hemskheter som gäller barn.
Under förra regeringsperioden krävde SFP en utredning om hur slopandet av det obligatoriska provet i det andra inhemska språket, i studentexamen har inverkat på språkkunskaperna.
Veckan i riksdagen har överskuggats av arbetsmarknadssituationen, läget vid östgränsen men även landets utmanande ekonomiska situation som helhet.
Finlands politiska landskap står nu inför en ny era när landet välkomnar landets trettonde president, Alexander Stubb, efter den långa och uppskattade mandatperioden för Sauli Niinistö.
En av Finlands stora framtidsutmaningar är personalbristen inom vården och omsorgen.
Vi har minusgrader i hela landet just nu. Mörkt, precis som det är så här års. Under senaste veckan har allt fler mindre grupper med personer från så kallade tredje länder, till exempel Irak, Syrien, Jemen och Somalien, sökt sig i vinterkylan med cykel till gränsstationerna i Nuijamaa och Vaalimaa. Oftast just den tiden på dygnet då det är mörkt.
Det är tisdagseftermiddag denna vecka. Ljudet från demonstranterna som står med sina palestinska flaggor framför Stortinget i centrala Oslo är så högt så att mötesdeltagarna tvingas använda hörlurar så att de hör vad Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg samt de nordiska statsministrarna säger.
Utbildningen har länge varit en av Finlands styrkor och en av hörnstenarna för vårt lands framgång. Vi har toppat många internationella jämförelser gällande utbildning, till exempel den så kallade Pisa-undersökningen.
I medierna ser vi med jämna mellanrum nyheter om ”stökiga” ungdomar som bryter mot normer och system som vi vuxna har byggt upp.
Jaha, ännu en sådan rubrik. Detta har vi tänkt göra och även gjort flera gånger tidigare – måste vi faktiskt ändra på något just nu då vi äntligen utlovats arbetsro?
Förra veckan presenterade regeringen sitt förslag till statsbudget för år 2024. För mig är det uppenbart att vi måste lägga om kursen när det gäller skuldsättningen inom den offentliga sektorn.Läs mer »
Det här är min första kolumn som nyutnämnd idrotts- och ungdomsminister. Jag tänkte därför ta tillfället i akt och öppna upp hur jobbet kommit igång och hur jag tänker kring den här posten.
En mycket innehållsrik resa med känslor som gått både upp och ner. Så kan vi beskriva den sju veckor långa maratonresan, regeringsförhandlingarna på Ständerhuset, som nu nått sin målgång. Processen har krävt tålamod, envishet och goda sittmuskler.
Regeringsförhandlingarna har nu pågått drygt en vecka och det är mycket känslor och tankar som väckts både innan och under förhandlingarna. På Ständerhuset finns hela tiden en viss spänning i luften även om stämningen är god
Den nya riksdagen har snart suttit i ett par veckors tid. Jag är ödmjukt glad och tacksam för det fortsatta förtroendet som ni österbottningar gav mig. Riksdagskandidaters och ledamöters förtroende prövas, skämtsamt sagt genom offentliga samarbetsförhandlingar, och ingen kan stå säker innan varje röst räknats.
Aktuellt Frågetimmen Gruppanförande Insändare Kolumn Motion Pressmeddelande Skuggbudget Spörsmål Uttalande
Svenska riksdagsgruppens svar till regeringssonderare Orpo kan läsas här Svenska riksdagsgruppen
Ibland är det bra att inte veta exakt vad morgondagen för med sig. Då skulle vi säkert oroa oss en hel del i onödan.
På senare tid har röster höjts för att vi i Finland skulle gå över till en tydlig blockpolitik såsom till exempel i Sverige.
Idag är det exakt 50 dagar till nästa riksdagsval. Det märks på alla arenor.
Den här regeringens troligen sista tilläggsbudget godkändes i torsdags av statsrådet. Den återspeglar de stora utmaningar vi står inför med bl.a. krig i Europa, höjda el- och gödselpriser, vårdens och omsorgens osäkra finansieringsgrund, oron för ungdomsbrottslighet och försvagade inlärningsresultat.
Alla tycks vara överens om en sak – den här perioden i riksdagen har inte varit likt någon annan period.
De nya välfärdsområdena har kommit igång med verksamheten och på de flesta håll verkar övergången ha varit ganska smärtfri.
En mycket annorlunda och rolig valtent som jag fick uppleva för några veckor sen var då jag fick tillbringa två timmar med en lågstadieklass.
Allt fler kämpar med att få sin vardagsekonomi att gå ihop till följd av energikrisen och räntehöjningar.
Nytt år, nya möjligheter. Låt oss tänka så, fastän det finns många kriser och bekymmer såväl i världen som på hemmaplan.
Nu då det nya året tagit sin början, firandet är över och nyårslöften avgivna är det dags att blicka framåt på det år som komma skall