Psykiska problem förorsakar mänskligt lidande och miljardkostnader åt samhället varje år. SFP arbetar för ett långsiktigt nationellt program för mental hälsa, men också omedelbara satsningar på tidigt ingripande och ett tillräckligt antal psykiatriska sjukvårdare vid hälsocentralerna.
Vi bör fästa uppmärksamhet vid mental hälsa redan vid ett tidigt skede. Mera kunnande behövs bland annat i familjerådgivningen, skolorna och bashälsovården för att stödja mental hälsa och identifiera risker. Finland behöver lågtröskelmottagningar vid våra hälsostationer. I arbetet för mental hälsa är även möjligheten att använda sitt eget modersmål ytterst viktig.

Christoffer Hällfors

Politik- och dataanalytiker, kommunsekreterare

Kontakt »

Rehn-Kivi: Ungdomarnas mentala hälsa måste prioriteras genast

Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi vill se omedelbara åtgärder för att främja ungdomarnas och studerandenas mentala hälsa. Rehn-Kivi har diskuterat ärendet med både Finlands studerandekårers förbund SAMOK och Finlands studentkårers förbund FSF som bevakar yrkeshögskolestuderandenas respektive universitetsstuderandenas intressen. Det psykiska illamåendet bland ungdomar och studerande har ökat under hela 2000-talet och speciellt under coronapandemin. Rehn-Kivi vill se omedelbara satsningar för att hjälpa situationen.

Alarmklockorna måste ringa – ungas psykiska illamående kräver åtgärder!

SFP: vice ordförande Henrik Wickström och Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids uttrycker sin stora oro för ungas psykiska välmående. Igår publicerade Psykisk hälsa rf. sin rapport om hur olika åldersgruppers psykiska välmåendet påverkats av coronapandemin. Enligt undersökningen är det de unga vuxna, det vill säga, 18-35-åringarna som är mest utsatta under pandemin och vars psykiska hälsa lidit mest.

Wickström och Sigfrids: Alla unga bör ha tillgång till mentalvårdstjänster med låg tröskel

SFP:s vice ordförande Henrik Wickström och Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids vill att ungas psykiska välmående under coronakrisen tas på allvar. De säger att det fortsatta epidemiläget har en negativ inverkan på ungas psykiska välmående och att man i samhället inte inser allvaret i frågan. Distansstudier, färre sociala kontakter och bortfallet av aktiviteter påverkar ungas psykiska välmående drastiskt.

Psykisk ohälsa är inte samma sak som depression

I takt med att vårdköerna ökar, sjukskrivningar ökar och coronapandemin sätter sina spår i den mentala hälsan hos unga synar både SFP:s vice ordförande Henrik Wickström och Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids framtidsutsikterna. Den psykiska ohälsan har kallats Finlands dyraste folksjukdom. Hur oroliga ska vi vara?

Rehn-Kivi: Alla barn har rätt till ett gott liv och en tro på framtiden

Idag den 20 november är det barnkonventionens dag. Dagen firas för att uppmärksamma barnens välmående och för att påminna om FN:s konvention om barns rättigheter. Konventionen påtalar att alla barn är jämlika, att barnets bästa ska prioriteras vid allt beslutsfattande, att barnet har rätt till ett gott liv och att barnets åsikter ska beaktas. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) gläder sig åt att Finland hör till världens barnvänligaste länder, men ännu finns det utrymme för förbättring.

Rehn-Kivi: Barn och unga bör få hjälp med psykisk ohälsa i rätt tid

Denna vecka uppmärksammar vi mentalhälsoveckan. Den riksomfattande veckan firas alltid i november. Temat för i år är ”Hur vet man?” där syftet är att uppmuntra människor till att reflektera över sitt eget välbefinnande och söka hjälp i rätt tid. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) understöder kampanjen.

Oops, Post Not Found!

Uh Oh. Something is missing. Try double checking things.

This is the error message in the parts/content-missing.php template.