Vår framtid bygger på hållbar utveckling. Vi måste värna om våra ekosystem och artmångfald samt förvalta våra naturresurser så att också framtida generationer kan tillgodose sina behov. Miljön känner inga landsgränser. Vi måste värna om den både lokalt och globalt. Finland ska gå i bräschen för en ekologiskt hållbar ekonomi och utveckling – så kan vi trygga vår framtida konkurrenskraft. En hållbar framtid förutsätter en tydlig politik som sporrar till ekologiskt hållbara investeringar, livsstil och produktion. Vi är även tvungna att se över våra behov, vanor och tillvägagångssätt. Vi behöver en miljömedveten skatteväxling, där de kostnader som miljö- och klimatvådlig verksamhet medför samhället täcks av den som orsakar dem. Subventioner och skattelättnader med negativ miljö- och klimatpåverkan måste därför gradvis avslutas. Ekonomiska styrmedel ska befrämja hållbara val och stödja våra miljö- och klimatmål. Att gå i täten för utvecklingen gagnar Finland och ger stora möjligheter för sysselsättning, innovationer och export.

Joel Sundström

Politiskt sakkunnig

Kontakt »

Offentlig upphandling ska innehålla klimatkriterier

Regeringen sammanträdde till ett klimatseminarium i Nordsjö i Helsingfors i början av veckan för att bland annat fundera över hur offentlig upphandling kunde styras till att bättre främja klimatvänliga alternativ. Det beräknas att värdet av all offentlig upphandling uppgår till 35 miljarder euro varje år. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi satt med i upphandlingsarbetsgruppen som förberedde förslaget som ska hjälpa Finland på vägen mot kolneutralitet.

Kampen mot klimatförändringen är en möjlighet

Regeringspartierna presenterade en vägkarta för ett koldioxidneutralt Finland 2035 under sitt möte i Nordsjö i dag. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd med att regeringen nu går in för en klimatfond och för att göra en rättvis energiskattereform.

Torvalds deltar i FN:s klimattoppmöte i Madrid

Europaparlamentariker Nils Torvalds, ingår i Europaparlamentets officiella delegation till FN:s klimattoppmöte i Madrid, COP25. Som koordinator för Renew Europe i miljöutskottet är Torvalds en av de 15 ledamöter som ingår i delegationen.

SFP:s vice ordförande Henrik Wickström deltar i klimatmötet i Madrid

SFP:s vice ordförande, Henrik Wickström, deltar i FN:s klimatmöte i Madrid.
Wickström har bjudits in till klimatmötet av Europeiska Unionen och dess regionkommitté. Hans uppgift är att lyfta fram det lokala och regionala perspektivet i frågan om klimatförändringen ur ett EU-perspektiv.

Partidagen 2014 i Hangö

Motion 14 – Nordkalottens tillgångar

Beslut

Partidagen beslöt: att SFP i riksdag och regering arbetar för att samarbete mellan olika aktörer, kompetensutveckling, hållbar utveckling, forskning och