Vår framtid bygger på hållbar utveckling. Vi måste värna om våra ekosystem och artmångfald samt förvalta våra naturresurser så att också framtida generationer kan tillgodose sina behov. Miljön känner inga landsgränser. Vi måste värna om den både lokalt och globalt. Finland ska gå i bräschen för en ekologiskt hållbar ekonomi och utveckling – så kan vi trygga vår framtida konkurrenskraft. En hållbar framtid förutsätter en tydlig politik som sporrar till ekologiskt hållbara investeringar, livsstil och produktion. Vi är även tvungna att se över våra behov, vanor och tillvägagångssätt. Vi behöver en miljömedveten skatteväxling, där de kostnader som miljö- och klimatvådlig verksamhet medför samhället täcks av den som orsakar dem. Subventioner och skattelättnader med negativ miljö- och klimatpåverkan måste därför gradvis avslutas. Ekonomiska styrmedel ska befrämja hållbara val och stödja våra miljö- och klimatmål. Att gå i täten för utvecklingen gagnar Finland och ger stora möjligheter för sysselsättning, innovationer och export.

Joel Sundström

Politiskt sakkunnig

Kontakt »

Ett litet steg mot för­delningsrättvisa, ett stort steg för COP27

Under COP27 togs ett historiskt beslut att officiellt grunda en fond för att ersätta utsatta länder för de skador som klimatuppvärmningen orsakat. Bland annat FN:s generalsekreterare Antionio Guterres beskrev den omdiskuterade “loss and damage”-fonden som ett viktigt steg mot klimaträttvisa. Resten av mötet då? Inte något annat än ett misslyckande.

Torvalds: Kina på COP27 – den verkliga bromsklossen

Förenta nationernas klimattoppmöte i Sharm el-Sheikh, Egypten, gick rejält över planerade tiden och avslutades först på söndagen. Förhandlingarna präglades av svåra diskussioner kring en fond för förluster och skador och EU:s tveksamhet kring fondens etablering har fått kritik. Nils Torvalds (SFP/Renew), som deltog i konferensen som en del av Europa-parlamentets delegation, riktar skarp kritik mot Kinas roll i försvårandet av förhandlingarna.

Norrback: Nödvändigt att tillsammans arbeta för en klimatneutral framtid

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) framförde Svenska riksdagsgruppens gruppanförande när riksdagen i dagens remissdebatt behandlade klimatplanen för markanvändningssektorn. Klimatplanen för markanvändningssektorn innefattar klimatåtgärder som gäller jordbruksmark, skogsbruket och förändringar i markanvändningen.

Partidagen 2014 i Hangö

Motion 14 – Nordkalottens tillgångar

Beslut

Partidagen beslöt: att SFP i riksdag och regering arbetar för att samarbete mellan olika aktörer, kompetensutveckling, hållbar utveckling, forskning och

Oops, Post Not Found!

Uh Oh. Something is missing. Try double checking things.

This is the error message in the parts/content-missing.php template.