Varje människa bör ha möjlighet till meningsfull sysselsättning och tryggad utkomst. Arbetstagarna ska ha möjligheter och beredskap till att kontinuerligt utveckla och förnya sina färdigheter. Principen om lika lön för lika arbete är en central målsättning för jämställdhet på arbetsmarknaden. Arbete och familjeliv ska kunna kombineras flexibelt i individuella lösningar.

Christoffer Hällfors

Politik- och dataanalytiker, kommunsekreterare

Kontakt »

Wickström: Mer flexibilitet för företag och arbetstagare

SFP:s vice ordförande Henrik Wickström är bekymrad över företagens utmanande situation i det rådande coronaläget. Wickström hoppas att ifall det osäkra läget fortsätter borde man öka flexibiliteten när det gäller permitteringar på samma sätt som gjordes när coronakrisen bröt ut.

Heidi Schauman: vi har en handlingskraftig regering

I nuläget har Sanna Marins regering beslutit om sysselsättningsåtgärder med ungefär samma effekt som Juha Sipiläs regering (2015–2019) – det rapporterar Helsingin Sanomat (5.2.2021).  Rapporten som uträkningarna grundar sig på är gjord av Olli Kärkkäinen och Jussi Tervola, forskningschef vid Institutet för Hälsa och Välfärd (THL). Marins regering har beslutat om åtgärder som regeringen uppskattar kommer att få 31 000 till 36 000 nya anställda. Heidi Schauman, chefsekonom för Swedbank i Finland, bedömer att Finlands ekonomiska framtidsutsikter är stabila.

Henriksson och Blomqvist: Sysselsättningen ska vara i fokus

SFP:s ministrar, justitieminister och partiordförande Anna-Maja Henriksson och minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist besökte Karleby igår och träffade bland annat representanter för Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite och Karleby stad.

Wickström orolig för den höga arbetslösheten bland unga

Arbetslösheten bland unga har ökat explosionsartat den senaste tiden. Ungdomsarbetslösheten fördubblades under våren 2020 och den har vuxit snabbare än arbetslösheten i medeltal. Orsaken är den rådande coronapandemin. Enligt färsk statistik från Helsingfors stad har arbetslösheten i Helsingfors år 2020 ökat som mest med 111 procent bland unga under 25 år och med 96 % bland unga mellan 25-29, jämfört med år 2019.