Vår framtid bygger på hållbar utveckling. Vi måste värna om våra ekosystem och artmångfald samt förvalta våra naturresurser så att också framtida generationer kan tillgodose sina behov. Miljön känner inga landsgränser. Vi måste värna om den både lokalt och globalt. Finland ska gå i bräschen för en ekologiskt hållbar ekonomi och utveckling – så kan vi trygga vår framtida konkurrenskraft. En hållbar framtid förutsätter en tydlig politik som sporrar till ekologiskt hållbara investeringar, livsstil och produktion. Vi är även tvungna att se över våra behov, vanor och tillvägagångssätt. Vi behöver en miljömedveten skatteväxling, där de kostnader som miljö- och klimatvådlig verksamhet medför samhället täcks av den som orsakar dem. Subventioner och skattelättnader med negativ miljö- och klimatpåverkan måste därför gradvis avslutas. Ekonomiska styrmedel ska befrämja hållbara val och stödja våra miljö- och klimatmål. Att gå i täten för utvecklingen gagnar Finland och ger stora möjligheter för sysselsättning, innovationer och export.

Joel Sundström

Politiskt sakkunnig

Kontakt »

Bergqvist: Kommunerna har en viktig roll i klimatarbetet

Kommunerna har en avgörande roll i miljöfrågor och när Finlands klimatmål ska uppnås. Många kommuner är redan nu föregångare när det gäller att hitta klimatlösningar som är lokalt förankrade, och stöder på så sätt ett hållbart näringsliv och miljömedveten sysselsättningspolitik i kommunen.

Norden – den mest hållbara och integrerade regionen år 2030

År 2021 tar Finland över ordförandeklubban i Nordiska Ministerrådet. Under ordförandeskapet ligger tyngdpunkten på integration och hållbarhet. Det kan även avläsas i Finlands ordförandeprogram: tillsammans är vi starkare och visare än var för sig. Norden ska vara den mest hållbara och integrerade regionen år 2030.

Adlercreutz: Vasslåtter ger ett renare Östersjön men också ekonomiska möjligheter

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz besökte idag John Nurminens Stiftelses Vassprojekt i Långvik i Kyrkslätt. Vassprojektets syfte är att befrämja bruket av slåtter av vassbeståndet längsmed kusterna och på så sätt bidra till att minska på näringsämnen som redan hamnat i Östersjön. Adlercreutz gläds över att allt fler metoder för att förbättra Östersjöns tillstånd utvecklas och drivs framåt.

Anders Norrback har en stark tilltro till människan och framtiden

Med demokratiska värderingar som grund värnar riksdagsledamot Anders Norrback om människorättsfrågor, miljö, klimat och de internationella frågorna. Men slätstruken i sin åsikt är han inte. Riksdagsledamoten från Övermark i Närpes efterlyser en bra dialog med kompromisser i riksdagen.

Oroar sig Svensk Ungdom i onödan?

I mitten av september gick Svensk Ungdoms 77:e förbundskongress av stapeln. Under den allmänpolitiska debatten var det tydligt att våra medlemmar är pålästa, kunniga och framförallt oroliga. Inläggen kunde handla om lagförslag som väntar på beredning i riksdagen, hur ungdomar mår i dag men också stora generationspolitiska frågor som politiken i dag inte erbjuder svar på och som många av våra medlemmar oroar sig över, precis som jag.

Partidagen 2014 i Hangö

Motion 14 – Nordkalottens tillgångar

Beslut

Partidagen beslöt: att SFP i riksdag och regering arbetar för att samarbete mellan olika aktörer, kompetensutveckling, hållbar utveckling, forskning och