Politik A-Ö: Barn & Ungdomar

Barn och unga är vår framtid men måste också tas på allvar i dagens beslutsfattande. Barn ska få vara barn men ändå få en högklassig småbarnpedagogik och grundskoleutbildning. Ungdomar ska få de bästa möjligheterna för livet och jämlik och jämställd utbildning med lika möjligheter. Vi ska också ta hand om de unga som faller utanför i samhället genom en effektiv förebyggande verksamhet men också ett bra uppsökande ungdomsarbete. Unga ska också ges möjlighet att påverka i samhället via exempelvis ungdomsfullmäktige med reell makt och en verklig möjlighet att påverka.

Annica Tallqvist

Ledningens assistent

Kontakt »

Ollikainen: Barnens rättigheter måste beaktas i lagstiftningsarbetet

Idag överlämnades barnombudsmannens berättelse om barnens ställning och tillgodoseendet av barnens rättigheter i Finland 2018–2021 till riksdagen. I Svenska riksdagsgruppens taltur lyfte riksdagsledamot Mikko Ollikainen fram vikten av att beakta barnens rättigheter i lagstiftningsarbetet och på alla nivåer av beslutsfattande. Barn och barnens rättigheter måste även höras mer i den offentliga debatten.

Wickström: Vårdreformen ska resultera i bättre tjänster för barn och unga

I debatten under välfärdsområdesvalet har det framgått klart att ungas välbefinnande är en fråga som nu måste tas på största allvar. Vi behöver prioritera arbetet mot utslagning av unga. SFP:s vice ordförande Henrik Wickström poängterar att kontakten mellan skolorna och elevvården måste fungera också när de nya välfärdsområdena tar över.

Vi är redo att axla ansvar

Var tredje högskolestuderande i Finland lider av antingen ångest- eller depressionssymtom. Det framkommer i en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerade i mitten av december. Orsakerna till att så många unga lider av psykisk ohälsa är mångfacetterade och kan inte enbart åläggas coronapandemin, utan handlar om större strukturella problem. Trots det lyser åtgärderna inom mentalvården med sin frånvaro. 

Rehn-Kivi: Specialbarn måste garanteras rehabilitering

I Finland finns tiotusentals familjer med specialbarn. Ett specialbarn kan ha olika grader av funktionsnedsättning, tal- och språkutvecklingssvårigheter eller någon långvarig sjukdom. Idag har många specialbarn fått avslag från FPA för sina ansökningar om fortsatt rehabilitering med motiveringen att den givna terapin inte gett önskat resultat. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) har idag lämnat in ett skriftligt spörsmål i frågan.