Målet med vår beskattning är att upprätthålla och utveckla vårt nordiska välfärdssamhälle. Skolan, vården och omsorgen, våra landsvägar och allt det andra som är viktigt för oss är beroende av skattemedel. Därför behöver vi en effektiv, rättvis och förutsägbar beskattning. Skattesystemet bör vara så enkelt och transparent som möjligt, så att alla medborgare vet vad de betalar skatt för och varför. Finlands totalskattegrad hör till de högsta bland EU-länderna. Därför kan totalskattegraden inte höjas ytterligare. Beskattningen ska sporra till arbete och företagsamhet samt befrämja den ekonomisk tillväxten.

Christoffer Hällfors

Politik- och dataanalytiker, kommunsekreterare

Kontakt »

Blomqvist: En tilläggsbudget av sin tid

Regeringen kom idag överens om en fjärde tilläggsbudget. Minister Thomas Blomqvist säger att tilläggsbudgeten inger framtidstro och är samtidigt ett steg i rätt riktning då det gäller att också ekonomiskt sett ta Finland ur corona-krisen.

Henriksson: Barn, unga och företagsamhet i fokus i fjärde tilläggsbudgeten

Exceptionella tider kräver exceptionella beslut. Regeringens fjärde tilläggsbudget på sammanlagt 5,5 miljarder euro är ett historiskt paket för att stärka framtidstron i vårt land och börja återbyggnaden på grund av coronaepidemin. Det säger SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson. Vi satsar målmedvetet på såväl infrastrukturprojekt som ökar konkurrenskraften och skapar sysselsättning, samt främjar klimatsmarta framtidslösningar. Vi satsar mycket på barn och unga för att minska de negativa effekterna av epidemin.

Torvalds: Därför behövs den massiva återhämtningsfonden

EU-kommissionens förslag om en ny återhämtningsfond på hela 750 miljarder euro är ett välkommet kraftfullt och solidariskt initiativ i covid19-krisen.
Det säger Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew) efter att kommissionsordföranden Ursula von der Leyen presenterat planen under onsdagens session i parlamentet.

Rehn-Kivi: Viktigt att restauranger och caféer kan öppna igen!

Riksdagen godkände idag ett finansiellt stödpaket på 171 milj. euro för att kompensera restaurangernas återanställningskostnader och ersätta förlorade verksamhetsinkomster. Dessutom godkändes ett tillägg i lagen om smittsamma sjukdomar, där riktlinjerna för restaurangernas öppethållning dras upp. Den tillfälliga lagen är i kraft från den 1 juni till slutet av oktober, då man hoppas att det värsta skedet av coronaepidemin är över. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) är glad över att samhället på många fronter kan öppnas upp igen och att den på många sätt viktiga restaurangverksamheten äntligen kan återupptas.

Ekonomiutskottets medlem Joakim Strand: ”Bra helhet till stöd för restaurangerna”

Förplägnadsrörelsen har begränsats kraftigt genom lagstiftning för att förhindra spridningen av coronaviruset. Restauranger, kaféer och serveringsställen stängdes från och med den 4 april, med take away som undantag. När riksdagen godkände begränsningarna förutsattes att regeringen förbereder en stödmodell för restaurangbranschen som kompenserar skäliga kostnader och lindrar konsekvenserna av begränsningarna.

Norrback:  Behövligt att regeringen lindrar gårdarnas svåra situation genom statsborgen för lån

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) gläder sig över att regeringen idag har beslutat att bevilja gårdar statsborgen för lån och på så vis underlätta gårdarnas svåra situation. Borgen beviljas via gårdsbrukets utvecklingsfond (Makera) till ett belopp av högst 15 miljoner euro. En betydande del av detta stöd kommer pälsnäringen till godo.