Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter att forma sitt eget liv. Det finns ännu mycket att göra för att samhället ska vara jämställt, bland annat vad gäller lika lön och villkor på arbetsmarknaden, familjepolitik, politisk representation och könsrelaterat våld. Ingen får diskrimineras på grund av språk, etniskt ursprung, religion, övertygelse, kön, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller ålder. Det är en grundläggande rättighet att kunna bestämma över sin kropp, sin könsidentitet och sin reproduktion.

Annica Tallqvist

Ledningens assistent

Kontakt »

Eva Biaudet: “Det är mycket sorgligt att ett så litet folks rättigheter tycks vara så svåra för den stora majoriteten”

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till ändringar i sametingslagen. Lagförslaget ska främja tillgodoseendet av samernas självbestämmanderätt samt att förbättra verksamhetsförutsättningarna för samernas språkliga och kulturella autonomi samt för sametinget.

Henriksson och Westerholm: Flickor och kvinnor har rätt till trygghet, överallt!

Idag 25.11 uppmärksammas den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Sexuella och könsrelaterade trakasserier, våld och hot om våld är vanligt förekommande i flickors och kvinnors liv. För Svenska folkpartiet och Svenska Kvinnoförbundet står det alldeles klart att arbetet för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor måste fortsätta målmedvetet och att arbetet måste göras på alla nivåer. Det är av största vikt att samtliga känner till sina rättigheter och att det finns rätt hjälp att få. I det här arbetet behövs alla.

Thors: Den ryska oppositionen och demokratin överallt behöver allt stöd

Liberal Internationals frihetspris (Prize for Freedom) har på onsdagen 15.11 delats ut till den ryska journalisten och oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza. Liberal Internationals vice ordförande och ordförande för människorättskommittén Astrid Thors (SFP) överräckte priset till Kara-Murzas hustru vid ceremonin som ägde rum i London vid House of Lords.

Bara startskottet, säger Mikaela Nylander om regeringens meddelande mot rasism

En lång debatt i riksdagen följde efter Statsrådets överlämnande av meddelandet om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering. Den 6 september debatterades för första gången rasism på den här nivån i Finland. Men vad innehåller egentligen pappret? Mikaela Nylander, statssekreterare för undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP), spelade en central roll i utformningen av dokumentet och ger Medborgarbladet sina insikter om dess betydelse och målsättning.

Rasismen ska bort

Det har varit en politisk sommar utan motstycke. Men enträget arbete har lett till resultat. Det som föreföll som en stundvis hopplös situation, har landat i att samtliga ministrar i regeringen tar avstånd från alla former av rasism och lovar jobba aktivt för att främja jämlikhet och icke-diskriminering såväl nationellt som internationellt. Arbetet mot rasism och diskriminering effektiveras, och det är mycket viktigt.

Partidagen 2017 i Helsingfors

Motion 4 – Jämställdhetskonsekvensbedömning skall bli en självklarhet i transportplanering

Beslut

Partidagen beslöt att SFP arbetar för att göra beslutsfattare på lokal och nationell nivå medvetna om behovet av jämställdhetskonsekvensbedömning i

Partidagen 2018 i Uleåborg

Motion 53 – Efter #metoo – hur vi skapar en utbildningssektor som är trygg och fri från trakasserier

Beslut

Partidagen beslöt att SFP arbetar för: att implementeringen och resultaten av anvisningarna för hantering av sexuella trakasserier och det nationella

Oops, Post Not Found!

Uh Oh. Something is missing. Try double checking things.

This is the error message in the parts/content-missing.php template.