Politik A-Ö: Kommuner & landskap

Under 2020-talet genomfördes äntligen social- och hälsovårdsreformen och välfärdsområden grundades för att sköta om Social- och hälsovården. Det är viktigt att kommunerna ändå har ett självstyre i fortsättningen och viktigt också att välfärdsområden har möjlighet att producera rätt tjänster i rätt tid till invånarna. Kommunernas och välfärdsområdenas finansiering måste följas upp aktivt.

Christoffer Hällfors

Politik- och dataanalytiker, kommunsekreterare

Kontakt »

Wickström: Rätt beslut att trygga Lojo BB och Lojo, Borgå och Malms jourer – nu måste resterande service vid Lojo, Borgå och Raseborg räddas!

Henrik Wickström, andra vice ordförande i Västra Nylands välfärdsområdes styrelse och SFP:s vice ordförande, är nöjd över att Lojo BB, Lojos, Borgås och Malms samjourer inte längre finns med på sparlistan som HUS styrelse ska ta ställning till inkommande måndag.

Blomqvist-Valtonen och Cederlöf: HUS nya sparlista är en kalldusch för våra regionala sjukhus

HUS centralförvaltning presenterade idag ett nytt förslag om nedskärningar inom sjukvården. Förslaget skulle drabba regionsjukhusen i Nyland hårt. Bland annat föreslås en avveckling av den jourande ortopedin vid Borgå och Lojo sjukhus. Den jourande ortopedin står för kirurgisk vård efter bilolyckor och andra stora trauman och har operationsberedskap dygnet runt. Även sjukhuset i Raseborg hotas av omorganiseringar.

Kaoset med de uteblivna lönerna från Helsingfors stad: Vi behöver bättre offentliga upphandlingar!

Utbetalningen av lönerna till Helsingfors stads anställda har redan i flera månader fungerat dåligt. Den bakomliggande orsaken är det nya löneräkningsprogrammet Sarastia och bristen på löneräknare. Det har visat sig att löneräkningsprogrammet inte har kapacitet att hantera tillräckligt stora mängder data och som följd har löner inte betalats ut, eller betalats ut felaktigt. Även om den värsta krisen är över så är alla problem långt ifrån lösta.

Sandra Bergqvist är mån om att bevara livet i skärgården och på glesbygden – fastighetsskattereformen får inte vara ett hot

Det förslag till fastighetsskattereform som ligger på bordet just nu kan innebära en kraftig höjning av fastighetsskatten. Reformens ändamål är att man på ett riktigare sätt kunna beakta markområdens och byggnaders verkliga marknadsvärde. Problemet är att reformen kraftigt kan drabba enskilda fastighetsägare runt om i landet då beskattningsvärdet på mark kan höjas med upp till över 600 %. SFP:s vice ordförande, riksdagsledamot Sandra Bergqvist är mycket kritisk till den reform som nu är på remissrunda. Ett förslag SFP inte godkänt.

Anna-Maja Henriksson: Goda värderingar behöver sina försvarare, också på lokal nivå

Kommunalvalet närmar sig med stormsteg och runt
om i landet rustar dryga 35 600 kandidater för val. Svenska folkpartiet går till val med en rekordlista och ställer upp
1 385 kandidater i totalt 65 kommuner – den största andelen kommuner partiet någonsin haft. Mängden SFP-kandidater har stigit sedan tidigare kommunalval, ett fenomen som senast skedde år 1984. Därtill har Svenska folkpartiet den största andelen unga kandidater på sin lista. SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson är nöjd över arbetet.

Tillsammans mot tidernas kommunalval!

Kommunalvalet är ett oerhört viktigt val. Det hand­lar om hur din och min kommun ska utvecklas och styras under de kommande fyra åren. Det handlar om att bygga vårt eget närsamhälle. Det handlar om en fungerande vardag för både dig och mig.

Just nu behöver vi trygghet – och trygga beslutsfattare

Har du det som krävs?
Året 2020 var på många sätt ett tungt och omvälvande. Den öppna, fria och varma gemenskap vi kände till förvandlades plötsligt till ett tyst och isolerat samhälle. Vi lärde oss att hålla avstånd och minska på det roliga och sociala, som att umgås med vänner och familj, äta på restaurang eller resa både utomlands och hemma i Finland. Mot slutet av 2020 började vaccinationen mot COVID-19, men få vågar hoppas att vi kommer återgå till det som var normalt innan coronapandemin. Nu vet vi att vi inte är immuna mot kriser, och att samhället behöver stå stabilt för att klara sig. Stabilitet behövs på nationell och regional nivå – men också i varje kommun.

Partidagen 2017 i Helsingfors

Motion 4 – Jämställdhetskonsekvensbedömning skall bli en självklarhet i transportplanering

Beslut

Partidagen beslöt att SFP arbetar för att göra beslutsfattare på lokal och nationell nivå medvetna om behovet av jämställdhetskonsekvensbedömning i

Partidagen 2013 i Borgå

Motion 19 – Äldreråden

Beslut

Partidagen beslöt att SFP: representanter i kommunernas beslutande organ aktivt verkar för en uppföljning av äldrerådens uppgifter att SFP:s representanter

Partidagen 2010 i Tammerfors

Motion 32  – Skolskjutsar

Beslut

Partidagen beslöt att partiets företrädare i riksdag, regering och kommuner verkar för att kommunerna har klara och entydiga kriterier för

Partidagen 2018 i Uleåborg

Motion 53 – Efter #metoo – hur vi skapar en utbildningssektor som är trygg och fri från trakasserier

Beslut

Partidagen beslöt att SFP arbetar för: att implementeringen och resultaten av anvisningarna för hantering av sexuella trakasserier och det nationella