Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder, oberoende av vilken sjukdom man har, måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
Vården ska gå att få på det egna modersmålet.

Christoffer Hällfors

Politik- och dataanalytiker, kommunsekreterare

Kontakt »

ANNA-MAJA HENRIKSSON: ÅTTA ÅR VID RODRET – NU VÄNTAR EUROPAPARLAMENTET

Efter åtta händelserika år som ordförande för Svenska folkpartiet (SFP) reflekterar Anna-Maja Henriksson över sina erfarenheter och blickar framåt mot nya utmaningar i Europaparlamentet. Under hennes tid som ordförande har SFP genomgått både framgångar och utmaningar, och hon är stolt över vad partiet har åstadkommit under hennes ledarskap.

Satsningar på förebyggande tjänster i alla åldrar behövs

Under höstens första fullmäktigemöte diskuterades välfärdsområdets ekonomi ingående. Direktör Marina Kinnunen gav en djupgående redogörelse för dels finansieringsmodellen, dels var Österbotten ligger i förhållande till landets medeltal på olika mätare och dels hur utvecklingsarbetet kommit igång inom den egna organisationen.

SFP:s målsättning över sänkt moms för mensskydd blir verklighet

Regeringen har nu presenterat budgeten för 2025. I budgetpropositionen föreslår regeringen att mervärdesskatten för mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor sänks från 24% till 14%. SFP beslöt år 2019 att driva frågan framåt. I de senaste regeringsförhandlingarna skrevs denna målsättning även in i regeringsprogrammet på SFP:s initiativ. Riksdagsledamot Christoffer Ingo är nöjd över att frågan nu drivits i mål med hjälp av SFP:s aktiva arbete inom regeringen.

Det finns inga genvägar till likvärdig vård

På Varhas fullmäktigemöte 25.9.2024 tog fullmäktige del av delårsrapporten för välfärdsomsrådets sex första månader för året. Delårsrapporten tar bland annat upp vårdköerna till boende med heldygnsomsorg, i rapporten framkommer det att den genomsnittliga väntetiden för att få en plats inom Varha är 61 dygn. I samma rapport konstaterar man även att den lagstadgade väntetiden överskridits för svenskspråkiga och andra med särskilda behov. Det är givetvis inte acceptabelt att välfärdsområdet rättfärdigar längre väntetider för svenskspråkiga invånare.

Wickström: Äntligen blir terapigarantin för barn och unga av!

SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström gläds för att terapigarantin för barn och unga blir verklighet. Regeringen har gett en lagproposition om att förverkliga terapigarnatin för barn och unga som är under 23 år i samband med budgetförslaget för 2025. Målet är att lagen om terapigaranti för barn och unga ska träda i kraft under våren 2025.

Mötesmaterialet för påverkansorganen i Västra Nylands välfärdsområde ska framöver finnas också på svenska

Partierna i Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige har nått ett förhandlingsresultat om ändringar i välfärdsområdets förvaltningsstadga, som är det högsta styrande dokumentet för välfärdsområdets förvaltning. SFP:s fullmäktigegruppordförande Nina af Hällström deltog i förhandlingarna. Även områdesstyrelsens andra vice ordförande Veronica Rehn-Kivi från SFP deltog med närvarorätt.

Varha ska ordna service för sina invånare, det finns inga ursäkter!

Enligt Svenska Yle 2.9.24 utreds Egentliga Finlands välfärdsområde Varha av justitieombudsmannen för bristande förfarande i att ordna boendeplatser för äldre. Detta för att Varha har kontinuerligt låtit äldre vänta i 90 dagar på plats på serviceboende. Detta är nämligen den maximala väntetiden som lagen tillåter. SFP:s fullmäktigegrupp har uttryckt sin oro över detta under en lång tid. Nog är det uselt att det snarare är regel än undantag att låta äldre vänta den maximala väntetiden. Det ligger inte i linje med vad Varha ska stå för: “Trygga, bota och rädda, välfärd tillsammans varje dag”.

Partidagen 2013 i Borgå

Motion 19 – Äldreråden

Beslut

Partidagen beslöt att SFP: representanter i kommunernas beslutande organ aktivt verkar för en uppföljning av äldrerådens uppgifter att SFP:s representanter

Partidagen 2012 i Karleby

Motion 9 – HPV-vaccin

Beslut

Partistyrelsens beslutsförslag: att HPV-vaccin införs i det nationella vaccinationsprogrammet för flickor i åldern 10-13 år. Vaccinationsprogrammet kan senare utvidgas så

Partidagen 2010 i Tammerfors

Motion 61 – Roderfylleri

Beslut

Partidagen beslöt att SFP arbetar för att för båtförare införa en differentierad promillegräns. att det ordnas mera attitydfostran som förbättrar

Partidagen 2010 i Tammerfors

Motion 10 – Äldreomsorgen

Beslut

Partidagen beslöt att Svenska folkpartiet arbetar för att hemtjänsten och hemsjukvården samarbetar bättre med tanke på kommande behov av vård